One Way to Get “Unstuck” at the Junction

The Takoma Park City Council asked to see a 34,000 square foot plan for Takoma Junction. But the developer delivered another 50,000+ square foot plan. Here, landscape architect Byrne Kelley and Roger Schlegel give us a New Alternative Plan that could provide a way forward: (for a high-resolution view go HERE).

5-20-18 Alternative TK Junction Plan BHKelly

And, new as of July 10, here’s an elevation!

Elevation, Alternate Plan #2

PLENTY TO SEE AND DO

34,000 square feet (what the City asked for), two stories, and a dynamic streetscape.

An optimal height that is compatible with the historic district.

Great retail spaces, including a generous front-to-back restaurant space on the west side. Office and/or studio space upstairs.

Eye-catching progressive setbacks along Carroll Avenue that bring in afternoon light.

MORE PLEASANT PARKING

Underground garage with more spaces than current surface lot and more natural lighting.

Mid-block entrance with better sight distances and easier left turns in and out.

Potential connections to Co-op lower level and Fire Station parking terrace.

STROLL AROUND THE BACK (AND MAKE DELIVERIES, TOO!)

On the west side, a pedestrian-friendly “mews” allows standard trucks to access the rear.

This route turns onto a rear terrace where tenants’ delivery and trash operations can occur.

The Co-op can use this same terrace route for deliveries, trash, and recycling.

The terrace offers a lovely woodside connection between the restaurant and the piazza.

 

DID YOU SAY “PIAZZA”?

Yes! Between the new building and the Co-op, there’s a 40’ by 100’ multi-use public plaza.

This space can host vendors, games, picnics, flea markets, movies, and beer gardens.

A retractable canopy and a portable dance floor provide event space to draw us all together.

4,000 square feet = plenty of room for the Halloween festival and holiday tree sales, too!

The piazza can have a canopy connecting to expanded Co-op space in the new building.

A DESIGN THAT DRAWS PEOPLE IN AND KNITS TOGETHER NEIGHBORHOODS

The east front corner is a focal point for visitors coming up Grant, Carroll, and Ethan Allen.  That focal point entrance leads into a glass-enclosed gallery space alongside the piazza.

The gallery space connects to a light-filled central atrium enlivening the building’s interior.  The elevator tower is just twenty steps from the Co-op, at the atrium entrance.  

NO MUSS, NO FUSS

Construction can be phased, with initial “Piazza” serving Co-op needs during “Phase Two.”

The Grant Avenue crosswalk, bus stop, and bikeshare station can stay where they are!

Pesky 18-wheelers can be accommodated via a lay-by OR via off-hours use of the piazza.

Win-Win-Win. City gets real public space, Junction gains vibrancy, NDC gets showcase project.

Author: Susan Katz Miller

http://onbeingboth.wordpress.com/